Garis Panduan Komuniti

Selamat datang ke Tinder!
Tinder ialah tempat di mana hubungan yang bermakna boleh berlaku. Ia Bermula Dengan Leretan. Kadangkala kamu klik. Kadangkala tidak. Dan kadangkala, perbualan boleh membawa kepada sesuatu yang lebih menarik. Peluang melimpah ruah. Kemungkinan tidak berkesudahan. Semua (dewasa) dialu-alukan untuk meneroka.

Kami mahu Tinder menjadi ruang yang menyeronokkan, selamat dan inklusif di mana sesiapa sahaja boleh menjadi diri mereka sendiri sambil berkenalan dengan orang lain. Itulah tujuan Garis Panduan Komuniti ini–bagi menetapkan jangkaan untuk tingkah laku semua orang, dalam dan luar aplikasi. Jadi teruskan membaca; tidak mengikuti garis panduan ini boleh membawa akibat yang nyata-daripada menerima amaran sehinggalah kepada pengharaman.

Peraturan Tinder:

1. Pertimbangkan batasan. Tahap keselesaan berbeza-beza bagi setiap orang. Itulah sebabnya kami tidak membenarkan kebogelan, kandungan seksual, keinginan seksual atau mencari seks pada profil awam anda. Jika anda berada dalam perbualan peribadi, ini tidak mengapa jika semua orang bersetuju dengannya. Persetujuan penting.

2. Berkongsi dengan berhati-hati dan bertimbang rasa. Jangan siarkan maklumat peribadi anda secara terbuka atau cara untuk orang berhubung dengan anda (tiada paparan umum seperti nombor telefon, e-mel atau nama pengguna). Berkongsi nombor akaun bank atau kata laluan e-mel anda adalah idea yang tidak baik. Jangan minta orang lain menghantar butiran peribadi mereka juga. Berhati-hati apabila menghantar wang kepada orang lain. Atau mungkin jangan sama sekali.

3. Elakkan kandungan ganas. Kami menggalakkan kepositifan dan tidak akan bertolak ansur dengan apa-apa jenis kandungan ganas yang mengandungi keganasan, kematian, imej atau perihalan tindakan ganas (terhadap manusia atau haiwan), penggunaan senjata dan apa-apa sahaja yang menyokong atau menggalakkan kemudaratan kepada diri sendiri.

Jika kami percaya terdapat risiko bahaya yang akan berlaku, kami mungkin mengambil langkah untuk membantu, seperti menghubungi terus dengan sumber krisis.

4. Buat hubungan peribadi, bukan perniagaan. Jangan mengiklan, mempromosikan, berkongsi nama pengguna anda untuk mendapatkan pengikut, menjual barangan, mengumpul dana atau kempen. Ini juga bermakna Tinder bukan tempat untuk apa-apa jenis kerja seks, perkhidmatan pengiring atau hubungan berbayar. Jadi, jangan–jangan gunakan Tinder untuk mencari sugarmamma anda.

5. Jadilah diri sendiri. Orang mahu bertemu dengan diri anda yang sebenar. Bukan persona palsu anda. Jangan buat akaun palsu atau berpura-pura menjadi seseorang yang bukan anda, walaupun ia hanya untuk keseronokan.

6. Berkomunikasi dengan Hormat. Bercakap dengan orang baharu boleh menjadi sukar, terutamanya apabila anda berinteraksi dengan orang daripada semua lapisan masyarakat. Rasa hormat amat dihargai.

Jika perbualan tiba-tiba menjadi tidak keruan dan anda berasa kecewa atau marah–ambil masa untuk berfikir sebelum bertindak balas. Gangguan, ugutan, buli, merendah-rendahkan, membocorkan maklumat, ugutan seks, memeras ugut atau apa-apa yang sengaja dilakukan untuk mendatangkan bahaya adalah tidak dibenarkan.

Tinder bukan tempat untuk membenci. Kami tidak akan sesekali menyokong perkauman, ketaksuban, kebencian, atau keganasan berdasarkan diri seseorang, cara mereka mengenal pasti diri atau rupa mereka. Ini termasuk (tetapi tidak terhad kepada) bangsa, etnik, pegangan agama, ketidakupayaan, fizikal, jantina, identiti jantina, umur, asal negara atau orientasi seksual seseorang. Jika anda melihat seseorang yang tidak memenuhi kriteria peribadi kamu, leret ke kiri atau nyahpadan, dan teruskan. Jangan laporkan mereka melainkan anda rasa mereka telah melanggar dasar kami.

7. Memimpin dengan kebaikan, bukan kemudaratan. Sebarang perbuatan atau tingkah laku yang mencadangkan, berniat atau menyebabkan kemudaratan kepada ahli lain - sama ada dalam atau luar talian, secara fizikal atau digital - akan dipandang serius. Ini termasuk apa-apa yang menyebabkan atau menghasut kemudaratan.

Jika anda telah disakiti oleh seseorang di Tinder: pertama, sila jaga diri anda, dan kedua, luangkan sedikit masa untuk memutuskan perkara yang anda perlukan untuk sembuh, sama ada langkah akauntabiliti, pendedahan, sokongan atau semua perkara di atas. Jika ini termasuk melaporkan kemudaratan kepada kami, sila hubungi kami. Kami di sini untuk anda.

8. Dewasa sahaja. Anda mesti berumur 18 tahun atau ke atas untuk menggunakan Tinder. Ini juga bermakna kami tidak membenarkan foto kanak-kanak bawah umur yang tidak ditemani atau tidak berpakaian, termasuk foto diri anda yang lebih muda–tidak kira betapa comelnya anda ketika itu.

9. Patuhi undang-undang. Tiada kandungan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang dibenarkan, sama sekali. Ini bermakna anda tidak boleh menggunakan Tinder untuk membeli atau menjual dadah atau barangan tiruan, atau meminta bantuan untuk membantu anda melanggar undang-undang. Kami pastinya tidak akan bertolak ansur dengan sesiapa sahaja yang menggunakan Tinder untuk menyokong atau mengambil bahagian dalam sebarang jenis bahaya yang melibatkan kanak-kanak bawah umur atau pemerdagangan manusia.

10. Satu akaun setiap orang. Setiap akaun hanya boleh mempunyai seorang pemilik. Atas sebab logistik dan privasi, kami tidak boleh menyokong berbilang orang mengakses akaun yang sama, setiap individu perlu mempunyai akaun mereka sendiri.

11. Ini adalah ruang anda, siarkan kandungan anda sendiri. Jangan siarkan imej atau mesej peribadi daripada orang lain melainkan anda telah diberi kebenaran untuk berbuat demikian. Jangan siarkan karya yang mempunyai hak cipta atau tanda dagangan oleh orang lain.

12. Jadilah ahli yang jujur dalam komuniti Tinder. Jangan menyalahgunakan Tinder. Jangan gunakan Tinder untuk menyebarkan maklumat palsu atau mengelirukan. Jangan spam pautan berbahaya atau kandungan yang tidak diminta. Jangan buat banyak-banyak akaun. Jangan gunakan Tinder untuk memanipulasi, menipu atau meminta orang menghantar wang kepada anda atau apa-apa sahaja. Jangan serahkan laporan yang mengelirukan. Jangan gunakan aplikasi pihak ketiga untuk membuka kunci ciri atau mempermainkan sistem.

13. Kembali sekali-sekala untuk kekal aktif. Jika anda tidak log masuk ke akaun Tinder anda dalam masa dua tahun, kami akan menganggap ia telah zzZZzzZ dan mungkin memadamkannya kerana tidak aktif. Jadi jika anda ingin dilihat dalam aplikasi, hanya log masuk dari semasa ke semasa.

Pelaporan

Sebagai ahli komuniti Tinder, kami menggalakkan anda untuk bersuara. Jika seseorang mencederakan anda, membuat anda berasa tidak selesa atau melanggar Garis Panduan Komuniti kami–laporkannya. Laporan anda adalah sulit. Dengan melaporkan, anda boleh membantu kami menghentikan tingkah laku berbahaya dan melindungi orang lain.

Kesan

Kami mengambil serius Garis Panduan Komuniti kami dan kesannya terhadap komuniti kami. Kami akan melakukan segala yang kami mampu untuk memastikan orang mengikutinya. Kami mempunyai sistem amaran, tetapi jika pelanggaran berterusan atau jika pelanggaran itu teruk, kami akan bertindak balas dengan sewajarnya.

Kami berhak untuk menyiasat dan/atau menamatkan akaun tanpa bayaran balik sebarang pembelian jika kami mendapati anda telah menyalahgunakan Perkhidmatan atau berkelakuan dengan cara yang Tinder anggap tidak sesuai, menyalahi undang-undang, atau melanggar Garis Panduan Komuniti atau Terma Penggunaankami, termasuk tindakan atau komunikasi yang berlaku di luar Perkhidmatan tetapi melibatkan orang lain yang anda temui melalui Perkhidmatan.