#7 casos en els quals ghostejar està més que justificat
Algunes ofenses es mereixen que passis pàgina sense miraments.
Que et facin ghosting és una experiència bastant desagradable… sempre que sigui immerescut, és clar. La gent que sí que s'ho mereix ja és una altra història. Segur que estàs d'acord amb nosaltres: algunes ofenses demanen que passis pàgina sense miraments. Segons els experts que hem consultat, n'hi ha unes quantes que entren en aquesta categoria. Així que la propera vegada que detectis algun d'aquests senyals d'alerta, no et culparem si decideixes desaparèixer sense donar cap explicació i deixar aquella persona potencialment problemàtica en vist per sempre més. A continuació, trobaràs una guia que t'ajudarà a navegar per situacions que mereixen ghosting. El nostre grup d'experts en relacions ens ha ajudat a elaborar-la.
Comunicació incoherent o poc fiable
"Al món de les relacions, no passa res per ghostejar algú que sempre és inconsistent a l'hora de comunicar-se o de demostrar interès per quedar", diu Tori Autumn, coach personal certificada. Massa sovint, ens trobem amb persones que no tenen iniciativa per començar o mantenir activament una conversa virtual. Això sol indicar si són gent proactiva a l'hora de fer plans per quedar en la vida real. L'Autumn recomana ghostejar tan bon punt detectem aquesta situació, per estalviar temps i energies: "Resisteix la temptació de continuar una conversa que no porta enlloc".
Falta de respecte pel consentiment i/o la seguretat personal
El consentiment és vital per a tota mena de situacions que et trobis en una cita, siguin quines siguin les circumstàncies. El mateix passa amb la seguretat personal: una cita o una parella potencial mai t'hauria de despertar inseguretat de cap mena. Si comença a donar qualsevol senyal d'aquesta falta de respecte, per petita que sigui, passa pàgina sense donar explicacions. "Si algú mostra una actitud agressiva, tant si això significa pressionar-te o discutir fora de to, o tenir un caràcter temperamental i irritable a la mínima… Esborra la persona de la teva vida", diu Michelle Baxo, coach personal i experta en relacions. "Considera-ho un acte d'amor propi i de marcar uns límits sans".
En aquestes situacions, escollir el ghosting en comptes de la sinceritat o la confrontació és la decisió més intel·ligent per garantir la teva seguretat. La doctora Carla Marie Manly, psicòloga clínica especialista en la seguretat en les relacions, ho explica. "Confrontar una persona irritada o agressiva pot fer-te més mal que bé. Ghostejar una persona violenta o que sempre està enfadada no significa que tu siguis dèbil; al contrari, demostra força i intel·ligència".
No capta les indirectes ni les directes
"Si l'hi has intentat explicar moltes vegades sense èxit, no passa res per ghostejar algú que no capta que no t'interessa", diu l'Autumn. Manly hi està d'acord. "Quan l'altra persona es nega a entendre que una relació s'ha acabat, fins i tot després de fer-l'hi saber diverses vegades, el ghosting pot arribar a ser l'única opció raonable".
Possible perfil fals
Aquesta situació és de les greus. El catfishing, que és quan algú es fa passar per algú altre en línia, és un problema gros. "Si la persona amb qui xateges en línia mai vol parlar per videotrucada, et comença a demanar diners per motius sospitosos, o s'inventa excuses per no quedar en persona, passa pàgina i opta pel ghosting", recomana Johnny Santiago de Social Catfish, una plataforma de verificació de la identitat. Què més hauries de vigilar, encara que no siguin senyals tan obvis? "Els perfils d'impostors solen tenir més d'una foto al perfil perquè sembli creïble, però sempre les pugen totes de cop", explica. "Un altre senyal que potser no identifiques és que la persona tingui molts d'interessos o aficions. Una persona normal sol mencionar dos o tres interessos, però un perfil fals té tendència a afegir una quantitat inusual d'aficions i d'interessos per atreure tanta gent com pugui".
Segons en Santiago, en aquests casos la millor opció és el ghosting. "Com més parla la víctima amb l'impostor, més control se li dona", diu. "La manera més efectiva de sortir de la situació és tallar qualsevol mena de comunicació amb aquesta persona. No deixis cap escletxa que pugui aprofitar per fer-te mal".
Senyals de mentides, enganys i falsedats
"Si sents que algú t'està mentint, i detectes un patró d'aquest tipus de conductes, el ghosting pot ser l'opció més intel·ligent", diu Manly. "Si intentes mantenir una conversa oberta i sincera amb una persona mentidera, pot arribar-te a fer sentir que el problema el tens tu. Per això, el ghosting pot ser l'únic moviment segur". Aquest és un exemple de manual de llum de gas, un tipus d'abús psicològic que mai no s'hauria d'ignorar ni prendre a la lleugera.
"Si sents que et manipulen perquè facis coses que no vols fer, el ghosting pot protegir-te", prossegueix Manly. "Normalment, les persones manipuladores no reaccionen bé quan parles clar sobre el que sents; una conversa amb una persona així sovint et crea més confusió i fa que dubtis del teu criteri. Per tant, fer ghosting a una persona manipuladora pot ser la solució més intel·ligent".
Incomoditat en general
A vegades, no sabries dir què et molesta exactament del comportament d'una persona. I no passa res. No has de justificar el que sents: confiar en el teu instint és essencial quan una persona et fa sentir incòmode. Si és el cas, no li deus cap mena d'explicació. Passa pàgina i punt. Si algú et fa sentir incòmode, tallar pel teu propi bé té molt més sentit que no pas dir-li que és una persona bastant desagradable.
Sentir que t'estan utilitzant
"Si algú només t'envia missatges quan necessita alguna cosa, tens motius més que suficients per ghostejar-lo", diu Justin Lavelle, responsable de comunicacions de PeopleLooker, una base de dades que verifica antecedents als Estats Units. "Si has demanat a algú que no es posi més en contacte amb tu i no ho respecta, passa pàgina i fes ghosting". Si sents que t'estan utilitzant, no facis veure que no passa res. Tant si l'altra persona ho fa de manera conscient com si no se n'adona, el que sents no canvia en absolut. Per prevenir possibles problemes, Lavelle recomana que recopilis proves dels vostres missatges: "Estaria bé que guardessis captures de pantalla, per tenir proves de l'assetjament si va a més".