Seitsemän tilannetta, joissa kannattaa ghostata
Häiritsijä ansaitsee tylyn kohtelun.
Ghostaaminen tuntuu kamalalta ainakin, jos sitä ei ole ansainnut. Ne, jotka ansaitsevat sen, ovat oma lukunsa. On varmaa, että tietynlaisella käytöksellä ansaitsee nopean hylkäyksen. Kysyimme asiantuntijoilta, ja heidän mukaansa sellaisia tilanteita on monia. Kun siis havaitset jonkin näistä merkeistä seuraavan kerran, voit hyvin valmistautua häipymään kuin tuhka tuuleen ja jättää ongelmalliselta vaikuttavan puhekumppanin viestit lukematta ikuisiksi ajoiksi. Tässä suhdeasiantuntijoidemme yhteinen opas ghostaamisen arvoisiin tilanteisiin.
Epäjohdonmukainen tai epäluotettava viestintä
”Deittaillessa on OK ghostata ihminen, jonka viestittely tai into viettää yhteistä aikaa on toistuvasti epäjohdonmukaista”, sanoo sertifioitu elämäntaitovalmentaja Tori Autumn. On todella yleistä, että ihmisiltä puuttuu aloitekykyä joko keskusteluiden aloittamiseen tai aktiiviseen jatkamiseen verkossa, ja se kertoo yleensä siitä, miten innokkaita he ovat suunnittelemaan varsinaista tapaamista. Autumn suosittelee ghostaamaan tässä tapauksessa ajoissa, jotta omaa aikaa ja energiaa säästyy: ”Vastusta halua jatkaa merkityksetöntä jutustelua.”
Suostumuksen tai turvallisuuden sivuuttaminen
Suostumus on kaikkien deittailuun liittyvien tilanteiden ydin olosuhteista riippumatta. Niin myös turvallisuus. Treffikaveri tai potentiaalinen kumppani ei saa koskaan aiheuttaa sinulle turvattomuuden tunnetta millään tavalla eikä missään muodossa. Jos joku alkaa vaikuttaa millään tavalla uhkaavalta tai välinpitämättömältä, lopeta keskustelu sanaakaan sanomatta. ”Jos ihminen vaikuttaa millään tavalla aggressiiviselta, peräänny ja poista osuma riippumatta siitä, onko kyse painostuksesta, asiattomasta argumentoinnista vai äkkipikaisuudesta ja helposti hermostumisesta”, sanoo henkilökohtainen valmentaja ja deittailun asiantuntija Michelle Baxo. ”Se on merkki terveistä rajoista ja siitä, että välität itsestäsi.”
Kannattaa ghostata sen sijaan, että olisi avoin tai panisi vastaan. Se on tässä tapauksessa fiksua oman turvallisuutesi vuoksi. Tohtori Carla Marie Manly, joka on suhteiden turvallisuuteen erikoistunut kliininen psykologi selittää: ”Vihaiselle tai väkivaltaiselle ihmiselle vastaan panemisesta voi koitua paljon enemmän haittaa kuin hyvää. Väkivaltaisen tai jatkuvasti vihaisen ihmisen ghostaaminen ei ole heikkoutta vaan tarkoittaa, että olet fiksu ja vahva.”
Kun toinen ei vain ota onkeensa
”Ghostaaminen on OK yhtä moninkertaisesti kuin olet yrittänyt selittää, että et ole kiinnostunut”, Autumn sanoo. Manly on samaa mieltä: ”Jos kumppani ei suostu uskomaan, että suhde on ohi, vaikka toinen on yrittänyt selittää moneen kertaan sen olevan ohi, ghostaaminen on joskus ainoa järkevä vaihtoehto.”
Mahdollinen huijaus
Tämä on iso juttu. Eri ihmisenä esiintyminen on verkossa todellinen ongelma. ”Jos tyyppi, jonka kanssa viestittelet verkossa, ei halua koskaan soittaa videopuheluita, alkaa pyytää rahaa oudoista syistä tai keksii tekosyitä, miksi ette voi tavata IRL, ghostaa ja jatka elämää”, suosittelee Johnny Santiago identiteettien vahvistamiseen erikoistuneelta Social Catfish -alustalta. Mitä muita vähemmän selviä merkkejä kannattaa pitää silmällä? ”Huijarit lataavat usein profiiliinsa monta eri kuvaa, jotta se vaikuttaa uskottavalta, mutta he tekevät kaiken kerralla”, Santiago sanoo. ”Toinen merkki, jota ei välttämättä heti huomaa, on monet kiinnostuksen kohteet tai harrastukset. Tavallisesti ihmiset kertovat yhdestä tai kahdesta harrastuksesta, mutta huijareilla on epätavallisen paljon harrastuksia, ja kiinnostuksen kohteet ovat laajoja, jotta mahdollisimman monet ihmiset kiinnostuisivat.”
Ghostaaminen on tässä tapauksessa paras vaihtoehto Santiagon mukaan. ”Mitä enemmän uhri puhuu huijarille, sitä enemmän huijari saa valtaa”, hän sanoo. ”Tehokkain tapa päästä pois tilanteesta on lopettaa kaikki yhteydenpito. Älä jätä mitään ovia auki, ettei hän voi vahingoittaa sinua.”
Merkit valehtelusta, pettämisestä tai epärehellisyydestä
”Jos sinusta tuntuu, että joku valehtelee ja epärehellisyys tuntuu noudattavan kaavaa, ghostaaminen saattaa olla fiksu tapa päästä tilanteesta”, Manly sanoo. ”Jos yrität käydä avointa ja rehellistä keskustelua petollisen ihmisen kanssa, tämän strategia voi olla saada sinut tuntemaan, että olet itse ongelma. Silloin ghostaaminen voi olla ainoa turvallinen vaihtoehto.” Se on oppikirjaesimerkki manipuloinnista, jolla toinen saadaan epäilemään omia havaintojaan. Se on henkistä väkivaltaa, jota ei koskaan pidä jättää huomiotta tai vähätellä.
”Jos sinua manipuloidaan tekemään asioita, jotka eivät tunnu oikeilta, ghostaaminen saattaa olla ainoa tapa pysyä turvassa”, Manly jatkaa. ”Manipuloivien ihmisten kanssa avomieliset keskustelut omista kokemuksistasi eivät yleensä toimi. Keskustelu manipuloivan ihmisen kanssa voi hämmentää entisestään ja saada sinut epäilemään itseäsi. Niinpä manipuloivan ihmisen ghostaaminen voi olla erittäin järkevää.”
Yleinen epämukavuus
Joskus on vaikea sanoa, mikä toisen ihmisen käytöksessä vaivaa, ja se on ihan OK. Sinun ei tarvitse perustella tuntemuksiasi. Luota vaistoihisi, jos treffikumppanisi tekee olosi epämukavaksi. Jos niin käy, sinun ei tarvitse selittää, miksi haluat lopettaa jutun. Jos toisen olemus tekee olosi epämukavaksi, on parempi lopettaa juttu omaksi parhaaksesi kuin sanoa: ”Vaikutat yleisesti ottaen epämiellyttävältä ihmiseltä.”
Jos tunnet olosi käytetyksi
”Jos toinen viestittelee vain, kun tarvitsee jotain, se on ihan hyvä syy ghostata”, sanoo Justin Lavelle, yhdysvaltalaisen taustojen tarkistamiseen tarkoitetun PeopleLooker-tietokannan viestintävastaava. ”Jos olet pyytänyt toista lopettamaan yhteydenpidon, eikä hän kunnioita pyyntöäsi, ghostaa hänet.” Ei ole vaivan arvoista kierrellä sitä, että tunnet toisen käyttävän sinua hyväkseen. Riippumatta siitä, onko toiminta tietoista vai ei, olosi ei muutu. Lavelle suosittelee viestien tallentamista ennakoivana toimena: ”Kannattaa tallentaa ruutukaappaukset ennen kuin teet sen, jotta todisteet häirinnästä ovat tallessa, jos tilanne pahenee.”