Consimţământ 101
Este o parte necesară a oricărei conexiuni și suntem aici ca să îți explicăm cum stă treaba.
Agresiune sexuală
Dating-ul și sexul pot fi lucruri dificile de navigat. Fiecare persoană pe care o cunoști are propriile limite și așteptări — comunicarea este cheia. Aici intră în acțiune consimțământul. Este o parte necesară a oricărei conexiuni și suntem aici ca să îți explicăm cum stă treaba.
Consimțământul este foarte simplu. Înseamnă să obții permisiune pentru orice activitate intimă. Uneori consimțământul se exprimă în cuvinte, uneori în acțiuni. Ideea e că, dacă te întâlnești cu cineva în persoană, ai responsabilitatea să îi respecți limitele, iar respectivul/a trebuie să ți le respecte pe ale tale. Dacă nu ești absolut sigur(ă) cu ce se simte cealaltă persoană confortabil, întreabă.
Dacă te întâlnești cu cineva, ține minte: Trebuie să te simți confortabil și să îți dai în mod activ consimțământul ca să aibă loc orice activitate sexuală. Și dacă ești gata să faci următorul pas cu respectiva persoană, asigură-te că ai primit consimțământul său la fiecare pas.
Reține:
Definițiile legale pot varia, dar abuzul sexual în general se referă la orice activitate sau contact sexual care se întâmplă fără consimțământul victimei. Abuzul sexual include viol, atingeri sexuale neconsimțite sau acte forțate cum ar fi oferirea sau primirea de sex oral.
Nu există consimțământ dacă o persoană este lipsită de capacități mentale sau fizice sau sub influența drogurilor sau a alcoolului - deoarece nu poate înțelege faptele, natura sau dimensiunea situației.
Consimțământul se oferă liber când nu există frică, presiune sau amenințare la mijloc. Autorii infracțiunilor nu folosesc întotdeauna forța fizică; este posibil să folosească amenințări, manipulare sau constrângeri.
Ai întotdeauna dreptul să spui „nu”. Lipsa unui „nu” nu este consimțământ. Dacă o persoană pare că se simte inconfortabil sau ezită, întreb-o cum se simte și oferă-i spațiu. „Poate” înseamnă întotdeauna „nu”.
Un „da” pentru un tip de activitate sexuală nu înseamnă „da” pentru alt tip de activitate sexuală. Consimțământul nu e ceva ce se oferă o singură dată—este ceva ce verifici continuu pe parcursul timpului petrecut împreună. Chiar și după consimțământul inițial, cealaltă persoană are întotdeauna dreptul să se răzgândească și să spună nu - și ai și tu același drept.
Cererea consimțământului
Consimțământul nu trebuie să fie verbal, dar să fii de acord verbal cu diferite activități sexuale te poate ajuta și pe tine și pe partener/ă să vă respectați reciproc limitele. Consimțământul verbal poate include să spui „da”, „nu te opri” sau să îi spui unui partener ce îți dorești. Unele exemple de consimțământ non-verbal pot fi să dai din cap în semn de da, să tragi pe cineva mai aproape sau angajament activ, cum ar fi atingerile reciproce.
Ține minte că indiciile non-verbale tind să fie mai puțin clare când ești cu cineva nou, așa că cel mai bine este să folosești consimțământ verbal până cunoști pe cineva bine. În plus, să ceri consimțământul poate fi sexi. Consimțământul trebuie să fie întotdeauna clar, entuziast și continuu pe durata activității sexuale. Este foarte important pentru toată lumea din cadrul relației să se simtă confortabil cu ceea ce se întâmplă și să comunice acel confort pe tot parcursul activității.
Consimțământul nu se limitează la activitatea sexuală — faceți eforturi ca să stabiliți un interes reciproc pentru atingeri fizice ca să vă asigurați că sunteți informați în privința nivelelor de confort și că setați limite clare când puteți. Reține: oamenii care sunt sub influența drogurilor sau alcoolului nu își pot da consimțământul.
Oferirea consimțământului
Dacă nu te simți confortabil să faci o activitate, nu trebuie să o faci și nimeni nu are dreptul să te preseze să o faci. Exprimă-ți clar intențiile și ai în vedere faptul că niciun/o partener(ă) nu are dreptul să încalce limitele—și nici tu nu trebuie să încalci limitele altor persoane.
Dacă iei în considerare inițierea oricărui tip de activitate sexuală, spune-i celeilalte persoane ce funcționează pentru tine — găsește moduri prin care puteți să comunicați amândoi consimțământul neîntrerupt, cum ar fi să verificați verbal pe măsură ce lucrurile progresează. Dacă nu ești sigur(ă) dacă celeilalte persoane îi place o anumită activitate sexuală, întreab-o. Ține minte, lipsa unui „nu” nu este „da”.