Οδηγός για την πραγματική ζωή
Συμβουλές για να είσαι πιο ασφαλής εκτός διαδικτύου (αν και ευχόμαστε να μη χρειαζόταν).
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου μερικοί άνθρωποι έχουν κακές προθέσεις. Θέλουμε να κάνεις ό,τι μπορείς για να παραμείνεις ασφαλής στην πραγματική ζωή, αλλά αναγνωρίζουμε ότι δεν θα έπρεπε να είναι έτσι: Δεν θα έπρεπε να ζορίζεσαι για να μπορείς να είσαι ασφαλής και είναι εντελώς άδικο το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι πρέπει να λάβουν περισσότερες προφυλάξεις από άλλους βάσει του φύλου, της ταυτότητας φύλου, της φυλής, της θρησκείας και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.
Εάν συμβεί κάτι εκτός εφαρμογής, δες ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι — μπορείς να αποκλείσεις τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων σε σένα και να αναφέρεις το άτομο σε εμάς. Ακόμα κι αν σου έκανε κατάργηση ταιριάσματος, μπορείς να κάνεις αναφορά εδώ για να μπορέσουμε να το εξετάσουμε και να καθορίσουμε τι μέτρα πρέπει να λάβουμε.
Ας είμαστε ξεκάθαροι: Κανείς δεν αξίζει να βρεθεί σε μια μη ασφαλή κατάσταση, ανεξάρτητα από το πόσο ήπιε ή ποιον/α εμπιστεύτηκε για την επιστροφή στο σπίτι. Αν κάποιο άτομο αποφάσισε να διαπράξει μια βίαιη πράξη εναντίον σου, αυτό είναι απαράδεκτο.
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ορίστε ορισμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο ασφαλής στην πραγματική ζωή, αν και ευχόμαστε να μη χρειαζόταν.
Πριν από μια συνάντηση
Μη βιάζεσαι να αφήσεις την εφαρμογή ή να μοιραστείς τα προσωπικά σου στοιχεία: Να δίνεις τον τηλεφωνικό σου αριθμό μόνο όταν νιώσεις άνετα και βεβαιώσου ότι δεν αποκαλύπτεις πράγματα όπως τη διεύθυνση του σπιτιού σου και στοιχεία για την καθημερινότητά σου, όταν γνωρίζεις ένα νέο άτομο.
Ενημέρωνε τα κ οντινά σου άτομα: Πες σε φίλους και συγγενείς για τα πλάνα σου - είναι καλύτερο όταν κάποιος που εμπιστεύεσαι γνωρίζει πού βρίσκεσαι.
Να έχεις τον έλεγχο: Κανόνισε τον τρόπο μετακίνησής σου πριν από τη συνάντηση, ακόμα κι αν κάποιο άτομο προσφερθεί να σε παραλάβει.
Να επιλέγεις πάντα (και να παραμένεις) σε δημόσια μέρη όταν συναντάς κάποιο άτομο που δεν γνωρίζεις πραγματικά.
Κατά τη συνάντηση
Αν καταναλώνεις αλκοόλ ή κάνεις χρήση ναρκωτικών ουσιών, να γνωρίζεις πώς ακριβώς θα σε επηρεάσουν. Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Κράτα τα υπάρχοντά σου κοντά: Τσάντα, κινητό, κλειδιά, πορτοφόλι, ποτό. Να τα έχεις πάντα εσύ.
Μετά τη συνάντηση
Κράτα τον έλεγχο: Κανόνισε εσύ τη μετακίνησή σου προς το σπίτι
Δεν πέρασες καλά; Κάνε κατάργηση ταιριάσματος και αναφορά αν πιστεύεις ότι χρειάζεται. Μην ανησυχείς.
Ραντε βού στην εποχή του κοροναϊού:
Όλοι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της κοινωνίας μας.
Όταν οι τοπικές αρχές υγείας επιτρέψουν τις μικρές κοινωνικές συγκεντρώσεις και νιώσεις έτοιμος/η να ανοίξεις τον κοινωνικό σου κύκλο, ακολούθησε τις οδηγίες των τοπικών αρχών ή έλεγξε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όταν έρθει εκείνη η ώρα, να είσαι ανοιχτός/ή για τα πράγματα με τα οποία νιώθεις άνετα ή όχι. Η οριοθέτηση με τα ταίρια σου σχετικά με τα πράγματα που νιώθεις άνετα είναι σημαντική στις ημέρες μας. Να θυμάσαι: η ασφάλεια και η ψυχική ηρεμία πρέπει πάντα να προηγούνται.
Για να βοηθήσουμε, συμβουλευτήκαμε τον Peter Pitts, Πρόεδρο του Center for Medicine in the Public Interest, για να μας δώσει συμβουλές για να επιστρέψουμε στις offline γνωριμίες:
Κάνε το σωστό, φόρα μάσκα: Κάθε φορά που γνωρίζεις νέο κόσμο, φρόντισε να καλύπτεις τη μύτη και το στόμα σου. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείς τον εαυτό σου και την κοινότητά σου πιο ασφαλή και υγιή. Θυ μήσου: Υπάρχει υποψία ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και αν δεν εμφανίζεις συμπτώματα.
Μη βιαστείς για αγγίγματα: Μη σφίγγεις χέρια, μην αγκαλιάζεις και μη φιλάς μέχρι να μάθεις την κατάσταση υγείας του άλλου ατόμου -- και να έχεις την ίδια προσοχή όταν έρθει η ώρα να συναντήσεις τους φίλους του. Επίλεξε ψηφιακή επικοινωνία αν δεν αισθάνεσαι καλά: Αυτός ο ιός επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά, επομένως, αν δεν αισθάνεσαι πολύ καλά, κανόνισε ραντεβού μέσω FaceTime, Zoom ή του αγαπημένου σου μέσου για βιντεοκλήση. Δεν αξίζει να ρισκάρεις να αρρωστήσεις ή να κολλήσεις κάποιον άλλο, ενώ μπορείς να ανάψεις μερικά κεριά ή να παραλάβεις το δείπνο σου.
Διάλεξε με προσοχή την τοποθεσία του ραντεβού: Αν αισθάνεσαι άνετα να συναντηθείτε από κοντά, βεβαιώσου να διαλέξεις ένα μέρος που εφαρμόζει τα υγειονομικά μέτρα και κατάλληλη κοινωνική απόσταση. Πάρε μαζί σου μαντηλάκια και αντισηπτικό και σκούπισε πριν ακουμπήσεις κάτι ή καθίσεις. Μην ξεχάσεις να πλένεις συχνά τα χέρια σου!
Εάν αρχίζεις να αισθάνεσαι αδυναμία, ακολούθησε τις οδηγίες της τοπικής υγειονομικής αρχής και ενημέρωσε το άτομο που συναντήθηκες το συντομότερο δυνατό.
Μπορείς να βρεις περισσότερες συμβουλές στον ιστότοπό μας εδώ.