Συμβουλές ασφαλείας για τις νέες γνωριμίες

Η γνωριμία με νέα άτομα είναι συναρπαστική, αλλά θα πρέπει να είσαι πάντα προσεκτικός όταν αλληλεπιδράς με κάποιον που δεν γνωρίζεις. Ενέργησε με σύνεση και δώσε προτεραιότητα στην ασφάλειά σου, είτε ανταλλάσσεις τα πρώτα μηνύματα είτε συναντάς κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο. Αν και δεν μπορείς να ελέγξεις τις ενέργειες των άλλων, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ για να προστατεύσεις την ασφάλειά σου κατά τη διάρκεια της εμπειρίας σου στο Tinder.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

 • Ποτέ μη στέλνεις χρήματα και ποτέ μην κοινοποιείς οικονομικά στοιχεία

  Ποτέ μην στέλνεις χρήματα, ειδικά με τραπεζικό έμβασμα, ακόμα και αν το άλλο άτομο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη. Η αποστολή τραπεζικού εμβάσματος είναι σαν να στέλνεις μετρητά — είναι σχεδόν αδύνατο να αντιστρέψεις τη συναλλαγή ή να εντοπίσεις πού πήγαν τα χρήματα. Ποτέ μην κοινοποιείς πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσει άλλος πρόσβαση στους χρηματικούς λογαριασμούς σου. Αν σου ζητήσει χρήματα κάποιος άλλος χρήστης, φρόντισε να μας το αναφέρεις αμέσως.

  Για συμβουλές σχετικά με το πώς να αποφεύγεις τις λεγόμενες «ρομαντικές απάτες», δες αυτά που αναφέρει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) στην ιστοσελίδα της.

 • Προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες σου

  Ποτέ μην κοινοποιείς σε άτομα που δεν γνωρίζεις προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τη διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας ή λεπτομέρειες που αφορούν το καθημερινό πρόγραμμά σου (π.χ. το ότι πηγαίνεις σε συγκεκριμένο γυμναστήριο τις Δευτέρες). Αν έχεις παιδιά, μείωσε τις πληροφορίες που κοινοποιείς σχετικά με τα παιδιά σου στο προφίλ σου και στις αρχικές επικοινωνίες με νέες γνωριμίες. Είναι καλύτερο να μην κοινοποιείς λεπτομέρειες όπως τα ονόματα των παιδιών σου, το πού πηγαίνουν σχολείο, την ηλικία ή το φύλο τους.

 • Περιορίσου στην πλατφόρμα

  Περιόρισε στην πλατφόρμα του Tinder τις συνομιλίες που έχεις με κάποια νέα γνωριμία, μέχρι να γνωριστείτε καλύτερα. Οι χρήστες που έχουν κακές προθέσεις προσπαθούν συχνά να μεταφέρουν αμέσως τη συνομιλία σε ανταλλαγή μηνυμάτων SMS, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τηλέφωνο.

 • Να φοβάσαι τις σχέσεις με άτομα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση ή στο εξωτερικό

  Να προσέχεις την περίπτωση απατεώνων που ισχυρίζονται ότι μένουν στην ίδια χώρα με σένα αλλά έχουν αποκλειστεί κάπου στο εξωτερικό, ειδικά αν σου ζητήσουν οικονομική βοήθεια για να επιστρέψουν. Να προσέχεις όταν το άλλο άτομο αρνείται να συναντηθείτε από κοντά ή να συνομιλήσετε τηλεφωνικά ή σε βιντεοκλήση — μπορεί να μην είναι αυτός ή αυτή που λέει ότι είναι. Αν κάποιος αποφεύγει τις ερωτήσεις σου ή σε πιέζει για σοβαρή σχέση χωρίς να έχετε συναντηθεί ή να σε έχει γνωρίσει καλά — θεώρησέ το προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά.

 • Φρόντισε να μας αναφέρεις κάθε ύποπτη και προσβλητική συμπεριφορά

  Εσύ ξέρεις πότε κάποιος έχει ξεπεράσει τα όρια — και, όταν συμβαίνει αυτό, θα θέλαμε να το μάθουμε κι εμείς. Να μπλοκάρεις και να αναφέρεις όποιον παραβιάζει τους όρους μας. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα παραβιάσεων:

  • Αιτήματα για χρήματα ή δωρεές
  • Ανήλικοι χρήστες
  • Παρενόχληση, απειλές ή προσβλητικά μηνύματα
  • Ανάρμοστη ή επιβλαβής συμπεριφορά σε συναντήσεις από κοντά ή μετά από αυτές
  • Ψεύτικα προφίλ
  • Ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) ή μηνύματα προσέλκυσης πελατείας, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων προς εμπορικούς ιστότοπους ή των προσπαθειών για πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών

  Αν σε ανησυχεί τυχόν ύποπτη συμπεριφορά από οποιαδήποτε σελίδα προφίλ ή παράθυρο ανταλλαγής μηνυμάτων, μπορείς να υποβάλεις αναφορά εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλέψου τις Οδηγίες Κοινότητας.

 • Προστάτεψε τον λογαριασμό σου

  Φρόντισε να δημιουργήσεις έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και να προσέχεις πάντα όταν συνδέεσαι στον λογαριασμό σου από δημόσιο ή κοινόχρηστο υπολογιστή. Το Tinder δεν θα σου στείλει ποτέ email στο οποίο θα σου ζητάει πληροφορίες σχετικά με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σου — εάν λάβεις email που σου ζητάει πληροφορίες λογαριασμού, να μας το αναφέρεις αμέσως.

Συνάντηση από κοντά

 • Δεν χρειάζεται να βιάζεσαι

  Προχώρα αργά και φρόντισε να γνωρίσεις καλά το άλλο άτομο προτού συμφωνήσεις να συναντηθείτε ή να συνομιλήσετε εκτός του Tinder. Μη διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις που θα αναδείξουν μια ύποπτη συμπεριφορά ή θα σου επισημάνουν ότι κάποιος δεν κάνει για σένα. Ένα τηλεφώνημα ή μια βιντεοκλήση μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο προληπτικού ελέγχου πριν από μια συνάντηση από κοντά.

 • Συναντηθείτε σε δημόσιο χώρο και μείνετε σε δημόσιο χώρο

  Συναντηθείτε τις πρώτες λίγες φορές σε δημόσιο χώρο με κόσμο — ποτέ στο σπίτι σου, στο σπίτι της νέας γνωριμίας σου ή σε κάποιο απομονωμένο μέρος. Αν η νέα γνωριμία σου σε πιέζει να πάτε σε κάποιο απομονωμένο μέρος, δώσε τέλος στο ραντεβού.

 • Πες σε φίλους και συγγενείς τι πρόκειται να κάνεις

  Πες τα σχέδιά σου σε κάποιον φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, και οπωσδήποτε πού θα πάτε και πότε. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο και να είναι φορτισμένο.

 • Να έχεις τον έλεγχο του μεταφορικού μέσου που θα χρησιμοποιήσεις

  Φρόντισε να έχεις τον έλεγχο του μέσου με το οποίο θα πας στο ραντεβού σου και θα γυρίσεις από εκεί, ώστε να μπορείς να φύγεις όποτε θελήσεις. Αν θα οδηγείς εσύ, είναι καλή ιδέα να έχεις και ένα εφεδρικό σχέδιο, όπως μια εφαρμογή κοινής χρήσης αυτοκινήτου στο κινητό ή κάποιον φίλο που θα μπορεί να σε εξυπηρετήσει με δικό του μέσο.

 • Να γνωρίζεις τα όριά σου

  Να γνωρίζεις τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που έχουν επάνω σου οι ουσίες και το αλκοόλ — μπορούν να επηρεάσουν την κρίση σου και την πνευματική ενάργειά σου. Αν η νέα γνωριμία σου προσπαθήσει να σε πιέσει να πάρεις κάποια ουσία ή να πιεις περισσότερο από όσο αντέχεις, μην υποχωρήσεις και δώσε τέλος στο ραντεβού.

 • Μην ξεκολλάς τα μάτια σου από το ποτό σου και τα προσωπικά είδη σου

  Φρόντισε να ξέρεις από πού σερβιρίστηκε το ποτό σου και να το παρακολουθείς συνέχεια — να δέχεσαι ποτό μόνο όταν βλέπεις ότι σου το σερβίρει ο μπάρμαν ή ο σερβιτόρος. Πολλές ουσίες που προστίθενται εκ των υστέρων στα ποτά για να διευκολύνουν τις σεξουαλικές επιθέσεις είναι άοσμες, άχρωμες και άγευστες. Φρόντισε επίσης να έχεις συνέχεια πάνω σου ή κοντά σου κινητό, τσάντα, πορτοφόλι και οτιδήποτε άλλο περιέχει τις προσωπικές πληροφορίες σου.

 • Αν δεν αισθάνεσαι άνετα, σήκω και φύγε

  Δεν πειράζει να τερματίσεις νωρίτερα το ραντεβού αν δεν αισθάνεσαι άνετα. Για την ακρίβεια, αυτό ακριβώς σε συμβουλεύουμε να κάνεις. Μάλιστα, αν το ένστικτό σου σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν αισθάνεσαι ασφάλεια, ζήτησε από τον μπάρμαν ή τον σερβιτόρο να σε βοηθήσει.

 • ΛΟΑΤΚΙ+ και ταξίδια

  Να προσέχεις όταν ταξιδεύεις

  Αναγνωρίζουμε τη σημασία της ενσωμάτωσης όλων των έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικών προσανατολισμών και πιστεύουμε σε αυτήν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο χωρίς πιθανούς κινδύνους, και μάλιστα ορισμένες χώρες έχουν συγκεκριμένους νόμους που θέτουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ στο στόχαστρο.

  Φρόντισε να γνωρίζεις τους νόμους που ισχύουν όταν ταξιδεύεις σε ένα καινούριο μέρος και να έχεις ενημερωθεί για τα είδη νομικής προστασίας που μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου, αν υπάρχουν, σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε επικίνδυνη περιοχή, προτείνουμε να απενεργοποιήσεις την ένδειξη «Να εμφανίζομαι στο Tinder» την οποία μπορείς να βρεις στη σελίδα Ρυθμίσεις.

  Εάν έχεις προσθέσει στο προφίλ σου τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου και επιλέγεις να εμφανίζεσαι στο Tinder, θα αποκρύψουμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου από το προφίλ σου μέχρι να φύγεις από τη συγκεκριμένη περιοχή.

  Είναι σημαντικό να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός εάν επιλέξεις να κάνεις νέες γνωριμίες σε αυτές τις χώρες καθώς, απ' όσο γνωρίζουμε, ορισμένες διωκτικές αρχές χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών ως εργαλεία για πιθανή παγίδευση. Ορισμένες χώρες έχουν επίσης θεσπίσει πρόσφατα νόμους που ποινικοποιούν την επικοινωνία μεταξύ ατόμων σε εφαρμογές ή ιστότοπους γνωριμιών με άτομα του ίδιου φύλου και μάλιστα επιβάλλουν βαρύτερες ποινές αν η επικοινωνία αυτού του είδους καταλήξει σε σεξουαλική σχέση.

  Επισκέψου τον ιστότοπο ILGA World για να δεις την πιο πρόσφατη νομοθεσία σεξουαλικού προσανατολισμού ανά χώρα και εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις μια δωρεά για να υποστηρίξεις τις έρευνές τους.

  Πηγή: ILGA World, τελευταία αναθεώρηση Μάρτιος 2019

Σεξουαλική υγεία & συναίνεση

 • Προστάτευσε τον εαυτό σου

  Τα προφυλακτικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά και συστηματικά, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) όπως η λοίμωξη με τον ιό HIV καθώς και η μετάδοση των ΣΜΝ σε άλλους. Ωστόσο, ας έχεις υπόψη σου ότι κάποια ΣΜΝ, όπως ο έρπης και ο ιός HPV, μπορούν να μεταδοθούν και μέσω δερματικής επαφής. Ο κίνδυνος μόλυνσης από ορισμένα ΣΜΝ μπορεί να μειωθεί με τον εμβολιασμό.

 • Ενημερώσου για την κατάσταση της υγείας σου

  Τα ΣΜΝ δεν συνοδεύονται όλα από εμφανή συμπτώματα και σίγουρα δεν θέλεις να έχεις άγνοια για την κατάσταση της υγείας σου. Φρόντιζε να ελέγχεις την κατάσταση της υγείας σου και να αποτρέπεις την εξάπλωση των ΣΜΝ με τακτικές εξετάσεις. Αν μένεις στις ΗΠΑ, εδώ μπορείς να βρεις μια κλινική στην περιοχή σου.

 • Μίλησε γι’ αυτό

  Η επικοινωνία είναι το παν: Πριν αποκτήσεις σωματική οικειότητα με τον σύντροφό σου, συζητήστε για τη σεξουαλική υγεία και τις εξετάσεις για ΣΜΝ. Επίσης, ας μην ξεχνάς ότι σε ορισμένες χώρες η εν γνώσει σου μετάδοση ΣΜΝ συνιστά ποινικό αδίκημα. Χρειάζεσαι βοήθεια για να ξεκινήσεις αυτή τη συζήτηση; Ακολουθούν μερικές συμβουλές.

 • Συγκατάθεση

  Κάθε σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να ξεκινά με συγκατάθεση και θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεχή επιβεβαίωση ότι όλα πάνε καλά με τον σύντροφό σου. Η λεκτική επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει εσένα και τον σύντροφό σου να θυμάστε να σέβεστε ο ένας τα όρια του άλλου. Η συγκατάθεση μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή και το σεξ δεν μπορεί να γίνεται από υποχρέωση. Μη συνεχίζεις αν ο σύντροφός σου φαίνεται να μην αισθάνεται άνεση ή σιγουριά με αυτά που γίνονται ή αν ο σύντροφός σου δεν είναι σε θέση να συναινέσει επειδή είναι υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ. Διάβασε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα εδώ.

Φορείς για βοήθεια, υποστήριξη ή συμβουλές

Να θυμάσαι ότι ακόμα και αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, καμιά μέθοδος περιορισμού των κινδύνων δεν είναι τέλεια. Αν ζήσεις μια αρνητική εμπειρία, καλό είναι να γνωρίζεις ότι δεν είναι δικό σου λάθος και ότι μπορείς να ζητήσεις και να πάρεις βοήθεια. Φρόντισε να αναφέρεις κάθε συμβάν στο Tinder και να αναζητήσεις βοήθεια σε κάποιον από τους παρακάτω φορείς: Αν αισθάνεσαι ότι κινδυνεύεις άμεσα ή χρειάζεσαι βοήθεια έκτακτης ανάγκης, κάλεσε το 911 (στις ΗΠΑ ή τον Καναδά) ή τον αριθμό των τοπικών διωκτικών αρχών.

RAINN’s National Sexual Assault Hotline
1-800-656-HOPE (4673) | online.rainn.org | www.rainn.org

Planned Parenthood
1-800-230-7526 | www.plannedparenthood.org

National Domestic Violence Hotline
1-800-799-SAFE (7233) or 1-800-787-3224 | www.thehotline.org

National Human Trafficking Hotline
1-888-373-7888 or text 233733 | www.humantraffickinghotline.org

National Sexual Violence Resource Center
1-877-739-3895 | www.nsvrc.org

National Center for Missing & Exploited Children
1-800-THE-LOST (843-5678) | www.cybertipline.com

Cyber Civil Rights Initiative
1-844-878-2274 | www.cybercivilrights.org

VictimConnect - Crime Victim Resource Center
1-855-4VICTIM (855-484-2846) | www.victimconnect.org

FBI Internet Crime Complaint Center
www.ic3.gov

LGBT National Help Center
1-888-843-4564 | www.lgbtnationalhelpcenter.org

Trans Lifeline
1-877-565-8860 (US) or 1-877-330-6366 (CA) | www.translifeline.org

Αν βρίσκεσαι εκτός των ΗΠΑ:

 • Κάνε κλικ εδώ για επιπλέον φορείς σε πολλές από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε.

 • Κάνε κλικ εδώ για πληροφορίες σχετικά με την κατά τόπους νομοθεσία περί σεξουαλικού προσανατολισμού από την ILGA, τη διεθνή οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ.