Sfaturi de siguranță pentru întâlniri

Este interesant să întâlnești persoane noi, dar trebuie să dovedești întotdeauna prudență atunci când interacționezi cu necunoscuți. Dă dovadă de discernământ și pune-ți siguranța pe primul loc, indiferent dacă schimbi mesaje pentru prima dată sau dacă te întâlnești în persoană. Deși nu poți controla acțiunile altor persoane, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține siguranța în timpul experienței Tinder.

Siguranța online

 • Nu trimite niciodată bani sau partaja informații financiare

  Nu trimite niciodată bani, în special prin transfer bancar, chiar dacă persoana susține că se află într-o situație de urgență. Transferul bancar este similar trimiterii de numerar — este aproape imposibil să inversezi tranzacția sau să urmărești unde au ajuns banii. Nu partaja niciodată informații care ar putea fi utilizate pentru a-ți accesa conturile financiare. Dacă un alt utilizator îți cere bani, raportează-ne imediat acest lucru.

  Pentru sfaturi privind evitarea escrocheriilor amoroase, consultă câteva recomandări din partea Comisiei federale a comerțului american pe site-ul FTC.

 • Protejează-ți informațiile cu caracter personal

  Nu împărtăși niciodată informații cu caracter personal, cum ar fi numărul de securitate socială, adresa de domiciliu sau de la locul de muncă sau detalii despre rutina ta zilnică (de exemplu, că mergi la o anumită sală în fiecare luni) cu persoane pe care nu le cunoști. Dacă ești părinte, limitează informațiile pe care le partajezi despre copiii tăi în profilul tău și în comunicările timpurii. Evită să împărtășești detalii, cum ar fi numele copiilor tăi, unde merg la școală, vârstele sau sexul acestora.

 • Rămâi pe platformă

  Menține conversațiile pe platforma Tinder când începi să cunoști pe cineva. Utilizatorii cu intenții rele încearcă adesea să mute imediat conversația în mesaje text, aplicații de mesagerie, e-mail sau telefon.

 • Dovedește prudență cu relațiile la mare distanță și cele de peste mări

  Ai grijă la escroci care pretind că sunt din țara ta, dar sunt blocați în altă parte, mai ales dacă solicită ajutor financiar pentru a se întoarce acasă. Ferește-te de oricine care refuză să te întâlnească în persoană sau să vorbească la telefon/sau să răspundă la apeluri video – s-ar putea să nu fie cine spune. În cazul în care cineva îți evită întrebările sau insistă pentru o relație serioasă fără a dori să te întâlnească sau să te cunoască mai întâi – acest lucru este un semnal de alarmă.

 • Raportează toate comportamentele suspecte și ofensatoare

  Știi când cineva a întrecut limita și, dacă este cazul, vrem să ne informezi. Blochează și raportează orice persoană care încalcă termenii noștri. Iată câteva exemple de încălcări:

  • Cereri de bani sau donații
  • Utilizatori minori
  • Hărțuire, amenințări și mesaje jignitoare
  • Comportament inadecvat sau dăunător în timpul sau după întâlnirea în persoană
  • Profiluri frauduloase
  • Spam sau solicitare, inclusiv linkuri către site-uri web comerciale sau încercări de a vinde produse sau servicii

  Poți raporta aici orice îngrijorare cu privire la comportamentul suspect de pe orice pagină de profil sau din orice fereastră de mesagerie. Pentru mai multe informații, consultă Regulile comunității noastre.

 • Protejează-ți contul

  Asigură-te că alegi o parolă puternică și dă întotdeauna dovadă de atenție când te conectezi la cont de pe un computer public sau folosit în comun. Tinder nu îți va trimite niciodată un e-mail în care îți cere numele de utilizator și parola – dacă primești un e-mail care solicită informații despre cont, raportează-l imediat.

Întâlnirea în persoană

 • Nu te grăbi

  Alocă-ți timp și cunoaște cealaltă persoană înainte de a fi de acord să o întâlnești sau să discuți cu aceasta în afara Tinder. Nu te teme să pui întrebări pentru a căuta semnale de alarmă sau pentru a înțelege dacă e mai bine să încetezi relația cu persoana respectivă. Un apel telefonic sau video poate fi un instrument util de verificare înainte de întâlnire.

 • Întâlnește-te în public și rămâi în public

  Primele întâlniri trebuie să se desfășoare într-un loc public, populat — niciodată acasă la tine, acasă la persoana cu care te întâlnești sau într-o altă locație privată. Dacă persoana cu care te întâlnești te presează să mergi într-o locație privată, pune capăt întâlnirii.

 • Spune-le prietenilor și familiei despre planurile tale

  Spune-i unui prieten sau unui membru al familiei despre planurile tale, inclusiv când și unde te duci. Păstrează telefonul mobil încărcat și în permanență cu tine.

 • Asigură-ți transportul prin mijloace proprii

  Vrem să deții controlul asupra modului de a te deplasa la și de la întâlnire, astfel încât să poți pleca oricând dorești. Dacă tu conduci, este o idee bună să ai un plan de rezervă, cum ar fi o aplicație de partajare a călătoriei sau un prieten care să te aștepte.

 • Cunoaște-ți limitele

  Ai grijă în special la efectele drogurilor sau ale alcoolului asupra ta – acestea îți pot afecta judecata și vigilența. Dacă persoana cu care te întâlnești încearcă să te preseze să folosești droguri sau să bei mai mult decât te simți confortabil, păstrează-ți calmul și pune capăt întâlnirii.

 • Nu lăsa băuturile sau obiectele personale nesupravegheate

  Verifică de unde provine băutura ta și reține în permanență unde se află – acceptă doar băuturile turnate sau servite direct de la barman sau chelner. Multe substanțe care sunt introduse în băuturi pentru a facilita atacul sexual sunt inodore, incolore și fără gust. De asemenea, păstrează în permanență cu tine telefonul, poșeta, portofelul și tot ce conține informații cu caracter personal.

 • Dacă te simți incomod, pleacă

  Este în regulă să pui capăt întâlnirii mai devreme dacă te simți inconfortabil. De fapt, este chiar indicat. Și dacă instinctele tale îți spun că ceva nu este în regulă sau dacă nu te simți în siguranță, cere ajutor barmanului sau chelnerului.

 • Călătoria LGBTQ+

  Atenție în timp ce călătorești

  Recunoaștem și credem în importanța incluziunii tuturor identităților de gen și a orientărilor sexuale, dar, în realitate, niciun loc din lume nu este nelipsit de eventuale riscuri, iar unele țări au legi specifice care vizează persoanele LGBTQ+.

  Consultă legile locale când călătorești într-un loc nou și interesează-te ce tipuri de protecție legală, dacă există, sunt disponibile în funcție de orientarea ta sexuală. În cazul în care te afli într-un teritoriu nesigur, îți recomandăm să dezactivezi opțiunea „Afișează-mă pe Tinder” pe care o poți găsi în pagina de setări.

  Dacă ai adăugat o orientare sexuală la profil și ai ales ca aceasta să fie afișată pe Tinder, vom ascunde orientarea ta sexuală din profil până când părăsești zona respectivă.

  Este important să dai dovadă de precauție suplimentară dacă alegi să te conectezi cu persoane noi din aceste țări, deoarece se știe că unele autorități de menținere a ordinii publice folosesc aplicațiile de întâlnire drept instrumente pentru eventuala prindere în capcană a anumitor utilizatori. De asemenea, unele țări au introdus recent legi care incriminează comunicările între persoane de același sex în aplicații sau pe site-uri web de întâlniri și chiar înăspresc sancțiunile în cazul în care comunicările respective duc la întâlniri sexuale.

  Accesează ILGA World pentru a vedea cele mai recente legi privind orientarea sexuală în funcție de țară și ia în considerare să faci o donație pentru a susține cercetările acestora.

  Sursa: ILGA World, actualizare în martie 2019

Sănătatea sexuală și consimțământul

 • Protejează-te

  Când sunt utilizate corect și sistematic, prezervativele pot reduce semnificativ riscul de a contracta și de a transmite infecții cu transmitere sexuală, precum HIV-ul. Totuși, ai grijă la infecțiile cu transmitere sexuală precum herpesul sau virusul HPV care pot fi transmise prin contact piele-la-piele. Riscul de a contracta unele boli cu transmitere sexuală poate fi redus prin vaccinare.

 • Cunoaște-ți starea de sănătate

  Nu toate bolile cu transmitere sexuală prezintă simptome și tu nu vrei să nu știi care este starea ta. Fii la curent cu sănătatea ta și previne răspândirea bolilor cu transmitere sexuală făcându-ți analize în mod regulat. Iată unde poți găsi o clinică în apropiere de tine (numai în SUA).

 • Vorbește despre asta

  Comunicarea este totul: înainte de a deveni intim fizic cu un partener, vorbește despre sănătatea sexuală și despre depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Și ai grijă — în unele locuri, transmiterea cu bună știință a unei boli cu transmitere sexuală este considerată drept infracțiune. Ai nevoie de ajutor pentru a începe o conversație? Iată câteva sfaturi.

 • Consimțământul

  Orice activitate sexuală trebuie să înceapă prin consimțământ și trebuie să includă confirmări continue din partea partenerului. Comunicarea verbală vă poate ajuta pe tine și pe partenerul tău să vă asigurați că vă respectați reciproc limitele. Consimțământul poate fi retras în orice moment, iar sexul nu este datorat nimănui niciodată. Nu continua dacă partenerul(a) pare a se simți incomod sau nesigur(ă) sau dacă nu poate să își exprime consimțământul ca urmare a efectelor drogurilor sau alcoolului. Citește mai multe aici.

Resurse pentru ajutor, asistență sau sfaturi

Reține — chiar dacă respecți aceste sfaturi, nicio metodă de reducere a riscurilor nu este perfectă. Dacă ai o experiență negativă, reține că nu este vina ta și că ai la dispoziție ajutor. Raportează orice incidente Tinder și ia în considerare contactarea uneia dintre resursele de mai jos. Dacă simți că te afli într-un pericol imediat sau că ai nevoie de asistență de urgență, apelează 911 (SUA sau Canada) sau agenția locală de aplicare a legii.

Linia telefonică națională de asalt sexual RAINN
1-800-656-HOPE (4673) | online.rainn.org | www.rainn.org

Planned Parenthood (Planificare familială)
1-800-230-7526 | www.plannedparenthood.org

Linia telefonică națională pentru violența domestică
1-800-799-SAFE (7233) sau 1-800-787-3224 | www.thehotline.org

Linia telefonică națională pentru victimele traficului de persoane
1-888-373-7888 sau mesaj text la 233733 | www.humantraffickinghotline.org

Centrul Național de Resurse privind Violența Sexuală
1-877-739-3895 | www.nsvrc.org

Centrul Național pentru Copiii Dispăruți și Exploatați
1-800-THE-LOST (843-5678) | www.cybertipline.com

Inițiativa privind drepturile civile pe internet
1-844-878-2274 | www.cybercivilrights.org

VictimConnect – Centrul de Resurse pentru Victimele Infracțiunilor
1-855-4VICTIM (855-484-2846) | www.victimconnect.org

Centrul de Reclamații pentru Infracțiuni pe Internet FBI
www.ic3.gov

Centrul de Ajutor Național LGBT
1-888-843-4564 | www.lgbtnationalhelpcenter.org

Trans Lifeline
1-877-565-8860 (SUA) sau 1-877-330-6366 (CA) | www.translifeline.org

Dacă te afli în afara SUA:

 • Apasă aici pentru resurse suplimentare din numeroase țări în care activăm.

 • Apasă aici pentru informații referitoare la legile internaționale privind orientarea sexuală de la Asociația internațională a lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor (ILGA).