Ghid

7 cazuri în care e acceptabil să nu mai dai niciun semn de viață

În cazul anumitor ofense, e mai bine să nu mai comunici cu respectiva persoană.


Să nu ți se mai răspundă este un lucru foarte dificil… pentru cei care nu o merită, mai ales. E altă poveste cu cei care fac lucruri neplăcute. Putem spune că există multe ofense care merită o ignorare și după cum au spus și experții pe care i-am întrebat, ofensele sunt numeroase. Așa că data viitoare când vezi vreun semnal de alarmă, poți să te pregătești să dispari într-un nor de fum, lăsând persoana potențial problematică să aștepte degeaba. Din nou, îți oferim un ghid pentru scenarii, co-semnat de persoanele noastre specializate.

Comunicare inconsecventă sau care nu prezintă încredere

„În lumea datingului, este OK să nu mai răspunzi unei persoane care ți-a arătat în mod repetat inconsecvență în comunicare sau lipsă de interes în a petrece timp,“ spune Tori Autumn, life coach certificat. Lipsa de inițiativă în a începe sau a continua activ conversația digitală este un lucru foarte comun, și asta înseamnă de obicei că sunt sau nu proactivi în a face planuri pentru o întâlnire. Autumn recomandă să alegi variante de ghosting devreme în acest scenariu ca să-ți păstrezi timpul și energia: „Rezistă la tentația de a continua o conversație fără sens.“

Nepăsare față de consimţământ și/sau siguranță personală

Consimțământul este esențial în toate situațiile de dating, indiferent de scenariu sau circumstanțe. La fel e și siguranța personală — o întâlnire sau un/o potențial partener/ă nu trebuie să te facă să te simți în pericol în niciun mod. Dacă dau dovadă de cea mai mică formă de amenințare în orice mod, încetează să mai comunici. „Dacă cineva pare agresiv în orice mod, fie că te presează, sau argumentează nepotrivit, sau este impulsiv și se enervează imediat, retrage-te și șterge,“ spune coach-ul personal și expertul în relații, Michelle Baxo. „Consideră-l un semn de grijă pentru sine și limite sănătoase.“

Să alegi ghosting față de transparență sau confruntare în cazul acesta este o mișcare bună pentru siguranța ta. Carla Marie Manly, Ph.D., un psiholog specializat în siguranța în relații, clarifică. „Să confrunți o persoană nervoasă sau abuzivă poate să-ți facă mai mult rău decât bine. Dacă faci ghosting față de o persoană furioasă cronic sau abuzivă nu înseamnă că ești slab(ă); înseamnă că ești inteligent/ă și puternic/ă.“

Când se face că nu înțelege

„Indiferent de câte ori ai încercat să explici, este în regulă să faci ghosting unei persoane care nu înțelege că nu ești interesat/ă de el/ea,“ spune Autumn. Manly este de acord. „Când un partener refuză să înțeleagă mesajul că relația s-a încheiat, chiar și după ce au existat numeroase încercări de clarificare a faptului că relația s-a încheiat, ghosting-ul este uneori singura opțiune logică.“

Posibil „catfishing“

Este o treabă dificilă. Catfishing-ul — când cineva se dă drept o altă persoană — este o problemă reală. „Dacă persoana cu care vorbești prin mesaje online nu vrea niciodată să discute pe video, începe să ceară bani pentru motive ciudate sau inventează scuze pentru care nu poate să vină la o întâlnire în format fizic, mergi mai departe și fă ghosting,“ recomandă Johnny Santiago de la Social Catfish, o platformă de verificare a identității. Așadar care sunt alte semn mai subtile la care să te uiți?“ Un catfish de obicei încarcă multe imagini diferite la profil ca să pară de încredere, dar le adaugă pe toate odată,“ spune el. „Un alt semn pe care îl poți rata este că au multe interese sau hobby-uri. O persoană obișnuită menționează de obicei unul sau două hobby-uri, dar un catfish poate să aibă un număr neobișnuit de activități preferate și își mențin interesele cuprinzătoare ca să atragă cât mai multe persoane.“

Aici cea mai bună opțiune este să faci ghosting, după spusele lui Santiago. „Cu cât o victimă vorbește mai mult cu o persoană înșelătoare (catfish), cu atât respectivul/respectiva primește mai mult control,“ spune el. „Cel mai eficient mod de a te extrage din situație este să întrerupi orice comunicații cu el/ea; nu îi lăsa nicio portiță prin care te-ar putea răni.“

Semne de minciună, înșelare sau nesinceritate

„Dacă simți că cineva te minte — și vezi un tipar de nesinceritate — să faci ghosting e o cale inteligentă de a scăpa,“, spune Manly. „Dacă încerci să ai o conversație onestă și deschisă cu o persoană înșelătoare, strategiile sale te pot face să te simți ca și cum ai fi tu de vină. Astfel, ghosting-ul poate fi singura tactică sigură.“ Este un exemplu clasic de gaslighting, ceea ce înseamnă o formă de abuz psihologic care nu trebuie minimalizat sau ignorat.

„Dacă ești manipulat/ă să faci lucruri care nu ți se par în regulă, ghosting-ul te poate ajuta să rămâi în siguranță,“ a continuat Manly. „O persoană manipulatoare nu va răspunde bine în general la conversații sincere despre ceea ce experimentezi; o conversație cu o persoană manipulatoare te va lăsa de multe ori confuz/ă și cu îndoieli referitoare la propria persoană. De aceea, ghosting-ul față de o persoană manipulatoare poate fi o tactică foarte bună.“

Disconfort general

Uneori nu poți să determini exact motivul pentru care comportamentul unei persoane este deranjant și asta e OK. Nu trebuie să justifici un sentiment instinctiv — să ai încredere în instinctele tale este esențial când o persoană te face să te simți inconfortabil și dacă a făcut-o, nu merită o explicație pentru motivul de a încheia relația. Dacă o persoană îți creează disconfort, să întrerupi comunicarea pentru binele propriu are mai mult sens decât să îi spui: „În general, ești o persoană foarte nașpa.“

Dacă te simți folosit/ă

„Dacă cineva îți dă mesaj doar când are nevoie de ceva, este un motiv foarte bun pentru care să faci ghosting,“ spune Justin Lavelle, responsabilul-șef de comunicare de la PeopleLooker, o bază de date cu verificare din SUA. „Dacă ai rugat o persoană să nu te mai contacteze și a refuzat să respecte acest lucru, poți să faci ghosting.“ Nu merită energia ta să încerci să eviți faptul că această persoană te face să te simți exploatat/ă — indiferent dacă este un lucru conștient sau nu, nimic nu-ți schimbă sentimentul instinctiv. Ca măsură preventivă, Lavelle recomandă să documentezi comunicarea: „Este inteligent să salvezi niște capturi de ecran înainte de asta ca să ai o dovadă a hărțuirii în caz că situația continuă și se înrăutățește.“