Ghid

Ghidul tău IRL

Sfaturi ca să fii mai în siguranță IRL (chiar dacă ne dorim să nu fie nevoie de ele)


Trăim într-o lume în care unii oameni au intenții rele. Vrem să faci tot posibilul ca să fii în siguranță IRL, dar recunoaștem că nu ar trebui să fie așa: Nu ar trebui să faci eforturi mari ca să rămâi în siguranță și e nedrept că unii oameni trebuie să aibă mai multă grijă decât alții în funcție de gen, identitate de gen, rasă, religie și orientare sexuală.

Dacă se întâmplă ceva în afara aplicației, iată ce trebuie să reții — poți blochezi o persoană să nu te contacteze pe serviciul de mesagerie pe care îl folosești și să o raportezi și la noi. Chiar dacă a eliminat compatibilitatea, poți să raportezi persoana la noi aici ca să investigăm și să determinăm ce e de făcut.

Să spunem clar: Nicio persoană nu merită să fie pusă într-o situație nesigură indiferent cât de mult a băut sau pe cine a lăsat să o ducă acasă. Dacă cineva a luat decizia să comită un act violent împotriva ta, este un lucru inacceptabil.

Fără alte formalități, iată câteva sfaturi care să te ajute să rămâi în siguranță IRL, deși ne-am dori să nu ai nevoie de ele:

Înainte de întâlnire

  • Nu te grăbi să părăsești aplicația sau să oferi informații personale: Dă-ți numărul de telefon doar când te simți confortabil și asigură-te că lucruri precum adresa de acasă și rutina zilnică sunt private când abia ai cunoscut pe cineva.
  • Spune-le și celorlalți: Anunță-ți prietenii și familia despre planurile tale - e bine să ai pe cineva care să știe unde te afli.
  • Păstrează controlul: ocupă-te de transportul tău până la întâlnire chiar dacă cineva se oferă să te ia de acasă.
  • Alege întotdeauna locații publice pentru întâlnirea cu o persoană pe care nu prea o cunoști (și rămâi acolo).

În timpul întâlnirii

  • Dacă folosești droguri sau alcool, trebuie să cunoști ce efect au asupra ta. Există oameni care, din nefericire, încearcă să profite de astfel de lucruri.
  • Ține-ți lucrurile la îndemână: Geantă, telefon, chei, portofel, băutură? Ține-le pe toate lângă tine.

După întâlnire

  • Păstrează controlul: Ocupă-te de transport pentru întoarcerea acasă
  • Nu a fost o experiență plăcută? Elimină compatibilitatea - și raportează persoana dacă e cazul. Stai fără grijă.

Întâlnire în pandemie:

Cu toții ne dorim să ne reconectăm în viața reală, dar ține de noi toți să avem grijă de comunitățile noastre. După ce autoritățile locale aprobă reuniunile mici și te simți pregătit/ă să mărești grupul persoanelor cu care te vezi, te rugăm să urmezi indicațiile autorităților locale sau să verifici îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății. Când e momentul, spune sincer cu ce anume ești confortabil/ă – și cu ce nu ești. Să stabilești limite și să fii sincer/ă cu compatibilităţile despre acest lucru este important. Ține minte: siguranța și liniștea ta trebuie să primeze. Ca să te ajutăm, ne-am consultat cu Peter Pitts, Președinte, Centrul pentru Medicină pentru interesul public, pentru niște sfaturi referitoare la revenirea la întâlnirile IRL:

  1. Fii erou/eroină, poartă o mască: De fiecare dată când te întâlnești cu cineva, asigură-te că îți acoperi nasul și gura. Astfel, sunteți amândoi în siguranță, și comunitatea este mai sigură și sănătoasă în acest mod. Ține minte: se bănuiește că virusul poate fi dat mai departe chiar dacă nu există simptome.
  2. Nu te grăbi să atingi: Nu strânge mâna, nu te îmbrățișa sau pupa până nu știi starea de sănătate a celeilalte persoane -- și exersează același fel de precauții și când vine momentul să le întâlnești prietenii. Conectează-te digital dacă nu te simți bine fizic: acest virus afectează oamenii în mod diferit, așadar dacă nu te simți 100%, mergi la întâlnire prin FaceTime, Zoom sau pe messenger-ul preferat. Nu merită riscul de a te îmbolnăvi tu sau cineva drag - și poți să aprinzi niște lumânări și să-ți comanzi și cina.
  3. Alege cu grijă când selectezi locul întâlnirii: Dacă ești confortabil cu a te întâlni în persoană, asigură-te că alegi un loc unde se respectă măsurile de igienă și distanțare socială. Ia-ți șervețele și dezinfectant și șterge tot ce atingi sau unde te așezi. Și nu uita să te speli des pe mâini!

Dacă începi să te simți rău, urmează îndrumările autorităților de sănătate locale și anunță-i pe cei cu care te-ai întâlnit cât mai curând posibil.

Găsești mai multe sfaturi și pe site-ul nostru aici.