Centar za bezbednost i pravila

Naše obećanje

Veoma ozbiljno shvatamo bezbednost, sigurnost i dobrobit naših korisnika. Kao najpopularnija aplikacija na svetu za upoznavanje ljudi, ponosni smo što svakog dana spajamo milione ljudi. Iako je procenat spojeva koji su doveli do toga da korisnici postanu žrtve kriminalne aktivnosti relativno mali, čvrsto verujemo da smo dužni da sprečimo slučajeve nedoličnog ili kriminalnog ponašanja. 

Stalno radimo na razvoju novih informacija, partnerstava i tehnologija kako bismo poboljšali i unapredili naše bezbednosne mere i stvorili okruženje za upoznavanje ljudi u kojem vlada međusobno poštovanje. U nastavku se nalaze informacije o našim bezbednosnim alatkama i merama koje preduzimamo. Bilo da si u Santa Moniki, Sao Paulu ili Seulu – naš cilj je isti: bezbedno i pozitivno iskustvo za korisnike naše platforme.

Naše bezbednosne alatke

Koristimo mrežu vodećih automatizovanih i manuelnih alatki, sistema i procesa za moderaciju i provere i ulažemo znatne resurse u cilju sprečavanja, praćenja i uklanjanja neprikladnog ponašanja (lažno predstavljanje, uznemiravanje i drugo) iz naše aplikacije.

Te alatke obuhvataju automatsko skeniranje profila u potrazi za neprihvatljivim tekstom i slikama; manuelnu proveru sumnjivih profila, aktivnosti i prijava koje su poslali korisnici; neprimetnu zabranu pristupa sumnjivim nalozima; kao i blokiranje imejl adresa, brojeva telefona, IP adresa i drugih identifikatora koji su povezani sa zlonamernim akterima.

Primenjujemo politiku nulte tolerancije u pogledu uznemiravanja i podstičemo našu zajednicu da prijavi sve slučajeve nedoličnog ponašanja i/ili svakoga ko krši naše Smernice zajednice ili Uslove korišćenja pomoću alatke za prijavljivanje koja se nalazi na svim profilima na Tinderu ili obraćanjem našem timu onlajn. Kada dobijemo takve prijave, naš specijalizovani tim za zajednicu preduzima odgovarajuće mere, koje mogu obuhvatati i uklanjanje sadržaja, zabranu pristupa korisniku ili obaveštavanje odgovarajuće policijske službe.

Stalno procenjujemo i poboljšavamo svoje procese i, ako je moguće, sarađujemo sa policijskim službama kako bismo zaštitili svoje korisnike.

Savetodavni odbor grupacije Match Group

Kao deo grupacije Match Group, sarađujemo sa spoljnim partnerima preko Savetodavnog odbora kompanije Match Group(Match Group Advisory Council, MGAC), grupe vodećih stručnjaka i aktivista koji se bave istraživanjem i sprečavanjem seksualnih napada, seksualne eksploatacije i sličnim pitanjima. Izvršni tim grupacije Match Group sastaje se sa savetodavnim odborom dvaput godišnje radi evaluacije postojećih smernica i traženja preporuka o tome kako da poboljšamo bezbednost naših proizvoda. U članove osnivače spadaju:

  • Skot Berkovic (Scott Berkowitz), predsednik, Rape Abuse Incest National Network (RAINN);

  • Tarana Burk (Tarana Burke), osnivač, pokret „Me Too“;

  • Katarin Čen (Catherine Chen), rukovodilac programa, Polaris;

  • Džon Klark (John Clark), glavni izvršni direktor, National Center for Missing & Exploited Children;

  • Džuli Kordua (Julie Cordua), glavni izvršni direktor, Thorn;

  • Jolanda Edrington (Yolanda Edrington), glavni operativni direktor, National Sexual Violence Resource Center;

  • Dr. Džudi Postmus (Dr. Judy Postmus), osnivač, Center on Violence Against Women & Children, Rutgers University.

Reakcija na prijavljene slučajeve napada: Korisnici Tindera mogu lako da prijave slučajeve zloupotrebe ili napada u aplikaciji ili onlajn. Svakom korisniku koji smatra da je žrtva krivičnog dela savetujemo da to prijavi policiji. Naš tim nastoji da brzo istraži prijavljena krivična dela, da ih proceni i preduzme potrebne mere i on potpunosti sarađuje sa policijom u slučaju bilo kakve istrage.

Kada korisnik prijavi slučaj napada Tinderu, nastojimo da identifikujemo prijavljenog počinioca i da blokiramo njegov nalog. Nakon toga, slučaj se prijavljuje centralizovanoj bezbednosnoj arhivi grupacije Match Group i upoređuje se sa zapisima sa naših ostalih brendova da bismo utvrdili da li korisnik ima još naloga na drugim platformama. Ako pronađemo takav nalog, i njega blokiramo.

Edukacija korisnika: Nudimo bezbednosne savete za interakciju uživo i u aplikaciji, kako bismo edukovali korisnike i omogućili im da donose pametne i bezbedne odluke kada koriste Tinder.

Ovde možeš videti naše savete o bezbednosti

Government Relations and Legislative Work

We understand that it’s our responsibility to play a role in defining the standards for the entire industry - which is why we support Match Group’s efforts to work closely with legislators and regulators across the world to define and pass new safety-focused laws that can help make both our users and those on other tech platforms safe. Our team is actively working with several States to promote legislation to help combat catfishing. For more information, please visit here

Rado sarađujemo sa organima vlasti iz celog sveta kako bismo doprineli tome da internet postane bezbednije mesto za sve.

Prevara

Tinder veoma ozbiljno shvata pitanje prevare. Primenjujemo politiku nulte tolerancije u pogledu svih vidova predatorskog ponašanja. Oformili smo specijalizovani tim za borbu protiv prevara koji koristi mrežu najsavremenije tehnologije u delatnosti koja skenira i pregleda svaki profil u potrazi za sumnjivim tekstom. Nakon toga sprovodimo manuelnu proveru sumnjivih profila, aktivnosti i prijava koje su poslali korisnici. Osnovno pravilo je da niko, bilo da su se upoznali na Tinderu ili ne, nikada ne treba da šalje novac nikome koga ne poznaje lično.  Osim toga, savetujemo svim korisnicima da nam pošalju prijavu pomoću alatke za prijavljivanje ako neko traži njihove finansijske informacije.  Ta dva koraka su od velike pomoći u sprečavanju svih vrsta prevara, a štite i naredne potencijalne žrtve.  

Privatnost podataka i bezbednost platforme

Tinderu je privatnost korisnika izuzetno važna i dajemo sve od sebe kako bismo nadmašili zahteve svih važećih propisa i standarda u delatnosti koji se odnose na privatnost. Znamo da je vreme koje provedeš u aplikaciji tvoja privatna stvar, pa smo uspostavili stroga pravila i tehničke sisteme, uključujući šifrovanje fotografija i poruka korisnika, kao i alatke koje ograničavaju pristup zaposlenih komunikaciji između korisnika i drugim podacima korisnika. Kada je reč o podacima korisnika Tindera, naš cilj je da naši korisnici ostanu bezbedni, a njihovi podaci privatni.

Za razliku od drugih društvenih aplikacija, naš poslovni model se fokusira na pružanje vrhunskih funkcija korisnicima, uključujući nadogradnje i pretplate unutar aplikacije, za još bolje korisničko iskustvo u aplikaciji. Ne prodajemo podatke trećim stranama i ne oslanjamo se na oglašavanje da bismo održavali i razvijali našeg poslovanje. Naprotiv, 2018. godine zarada od oglašavanja obuhvatala je manje od pet procenata našeg ukupnog prihoda. Tvoji podaci pripadaju samo tebi. U skladu s tim, korisnici mogu zatražiti kopiju svojih podataka ovde kada god požele. Najnovije informacije o našoj praksi u vezi sa zaštitom podataka uvek su javno dostupne u našim Smernicama za zaštitu privatnosti, kojim možeš pristupiti i iz naše aplikacije.

Osim toga, neprekidno poboljšavamo mere zaštite u borbi protiv zlonamernih aktera.  Međutim, da bismo što bolje zaštitili korisnike od potencijalnih napadača, ne navodimo koje konkretne bezbednosne alatke koristimo, kao ni poboljšanja koja primenjujemo.


Dodatna pravila i informacije

Naš osnovni cilj je da omogućimo našoj zajednici korisnika da se upoznaje sa novim ljudima. Iako je sve to veoma zabavno, važno je imati u vidu naše Smernice zajednice kojih se naši korisnici moraju pridržavati kako bi Tinder ostao najbolja aplikacija za upoznavanje ljudi.

Savetujemo korisnike da prijave svaki slučaj lošeg ponašanja, bilo da se desio na našoj platformi ili van nje. Prijavljivanje korisnika zbog neprikladnog ponašanja veoma je jednostavno. Na svakom profilu korisnici mogu dodirnuti ikonu sa 3 tačke i izabrati opciju „Prijavi“. Prijavljivanje korisnika je moguće i slanjem onlajn zahteva za pomoć.

U nastavku se nalazi još detalja o nekim od naših smernica koje smo uspostavili kako bi Tinder bio što bezbedniji.

Posvećenost inkluziji

Bez obzira na rodni identitet, seksualno opredeljenje, etničku pripadnost ili poreklo, svi su dobrodošli na Tinder. Cilj nam je da Tinder bude najinkluzivnija platforma za upoznavanje ljudi, pa sarađujemo sa organizacijama iz celog sveta kako bismo neprekidno unapređivali našu praksu. Danas korisnicima nudimo više od 50 rodnih identiteta u brojnim zemljama širom sveta, kao i 9 seksualnih opredeljenja.

Uznemiravanje

Primenjujemo politiku nulte tolerancije u pogledu uznemiravanja na našoj platformi. Savetujemo korisnicima da prijave svaki slučaj neprihvatljivog ponašanja kako bi naš tim za zajednicu obavio istragu i preduzeo odgovarajuće mere.

Korišćenje od strane maloletnika

Tinder je namenjen za korisnike koji imaju 18 ili više godina i dajemo sve od sebe da on ostane zajednica samo za odrasle. Koristimo mrežu vodećih automatizovanih i manuelnih alatki, sistema i procesa za moderaciju i provere i ulažemo znatne resurse kako bismo sprečili da maloletnici koriste našu aplikaciju i kako bismo ih uklonili.

Te alatke obuhvataju automatsko skeniranje profila u potrazi za neprihvatljivim tekstom i slikama, manuelnu proveru sumnjivih profila, aktivnosti i prijava koje su poslali korisnici, kao i blokiranje imejl adresa, brojeva telefona i drugih identifikatora koji su povezani sa maloletnim korisnicima koji pokušavaju da zaobiđu ta ograničenja. Takođe se oslanjamo na to da će nam korisnici prijavljivati profile maloletnika, kako bismo ih istražili i uklonili.

Ne želimo da maloletnici koriste Tinder. Tačka.

Seksualne usluge/prostitucija

Naši Uslovi korišćenja zabranjuju pokušaje kupovine ili prodaje seksualnih usluga bilo koje vrste. Ako korisnici naiđu na profil koji krši naše uslove, savetujemo im da to prijave pomoću alatke za prijavljivanje koja se nalazi na svim profilima na Tinder ili onlajn.  Kada dobijemo takve prijave, naš specijalizovani tim za zajednicu preduzima odgovarajuće mere, koje mogu obuhvatati i uklanjanje profila ili blokiranje korisnika.

Nelegalne supstance

Profili (ili korisnici Tindera) koji promovišu nelegalne supstance krše naše Uslove korišćenja, pa smo uspostavili sistem za uklanjanje takvih profila iz aplikacije. Ako korisnici naiđu na profil koji krši naše uslove, savetujemo im da to prijave unutar aplikacije.

Izvori za podršku, savete ili pomoć:

U hitnim situacijama, pozovi 911 (SAD i Kanada) ili lokalnu policiju.

Rape, Abuse and Incest National Network (RAINN) Hotline

1-800-656-HOPE (4673) I www.rainn.org  

Planned Parenthood

1-800-230-7526 I www.plannedparenthood.org

National Domestic Violence Hotline

1-800-799-SAFE (7233) ili 1-800-787-3224 I www.thehotline.org

National Human Trafficking Hotline

1-888-272-7888 ili SMS na 233733 I www.humantraffickinghotline.org

National Sexual Violence Resource Center

1-877-739-3895 I www.nsvrc.org

National Center for Missing & Exploited Children

1-800-THE-LOST (843-5678) I www.cybertipline.com

Cyber Civil Rights Initiative

1-844-878-2274 I www.cybercivilrights.org

FBI Internet Crime Complaint Center

www.ic3.gov

Ako se nalaziš van SAD, pogledaj listu materijala grupacije Match Group za mnoge zemlje u kojima poslujemo.