Gids

Consent: de basis

Consent is belangrijk in elke soort relatie, dus we geven je daarom graag een spoedcursus.


Seksueel geweld

Dating en seks kunnen soms een lastig terrein zijn. Elk persoon die je ontmoet heeft eigen grenzen en verwachtingen, dus communicatie is erg belangrijk. Dit is waar wederzijdse toestemming of ook wel consent in beeld komt. Het is ontzettend belangrijk in elke soort relatie, of je nu een vaste relatie hebt, datet, scharrelt of alles daar tussenin.

Consent en toestemming betekenen gewoon toestemming krijgen voor elke intieme activiteit. Soms wordt het uitgedrukt met woorden, soms met acties. Het punt is dat als je iemand persoonlijk ontmoet, je een verantwoordelijkheid hebt om hun grenzen te respecteren, net als dat zij die van jou moeten respecteren. Als je niet helemaal zeker weet waar ze zich prettig bij voelen, vraag het dan gewoon.

Als je iemand ontmoet, onthoud dan: je moet je op je gemak voelen en actief toestemming geven met elke seksuele activiteit. En als je er klaar voor bent om samen de volgende stap te zetten, moet je ervoor zorgen dat je bij elke stap wederzijdse toestemming krijgt.

Onthoud:

  • Wettelijke definities zullen verschillen, maar seksueel geweld verwijst over het algemeen naar elk seksueel contact of elke seksuele activiteit die plaatsvindt zonder de actieve toestemming van het slachtoffer. Seksueel geweld omvat verkrachting, seksuele aanrakingen zonder wederzijds consent of gedwongen handelingen zoals het uitvoeren of ontvangen van orale seks.
  • Er is geen sprake van consent als een persoon geestelijk of lichamelijk beperkt of gehandicapt is, of onder invloed is van drugs of alcohol. Dit is omdat ze de aard of de omvang van de situatie dan niet goed (meer) kunnen inschatten.
  • Consent wordt alleen gegeven wanneer er geen sprake is van angst, druk of bedreiging. Overtreders gebruiken niet altijd fysiek geweld; ze kunnen ook bedreigingen, manipulatie of dwang gebruiken.
  • Je hebt altijd het recht om "nee" te zeggen. Geen "nee" zeggen is niet hetzelfde als toestemming geven. Als iemand zich ongemakkelijk voelt of twijfelt, vraag dan hoe ze zich voelen en geef hen de ruimte. "Misschien" betekent altijd "nee".
  • Een "ja" voor de ene seksuele activiteit betekent niet automatisch een "ja" voor de andere. Consent is niet iets dat je één keer geeft, het is iets dat je continu samen bij elkaar checkt. Zelfs na een eerste "ja" heeft de andere persoon altijd het recht om van gedachte te veranderen en "nee" te zeggen, en jij ook.
  • Als iemand je dwingt om iets te doen waar je niet mee hebt ingestemd: laat het ons weten via de app als je eenmaal op een veilige plek bent, en bel 112 als je hiervan aangifte wilt doen bij de politie. Je kunt ook ondersteuning krijgen van het Centrum Seksueel Geweld op 080 00 188 of www.centrumseksueelgeweld.nl.

Consent vragen

Consent hoeft niet altijd mondeling te gebeuren, maar verbaal instemmen met verschillende seksuele activiteiten kan zowel jou als je partner helpen om elkaars grenzen te respecteren. Mondelinge toestemming kan bestaan uit het zeggen van "ja", "ga door" of je partner vertellen wat je wilt. Enkele voorbeelden van non-verbale toestemming zijn knikken, iemand dichterbij trekken, of actieve betrokkenheid, zoals wederzijds aanraken.

Vergeet niet dat non-verbale signalen minder duidelijk zijn als je met een nieuwe partner bent, dus het is altijd beter om mondelinge consent te geven en te krijgen totdat je iemand goed kent. Bovendien kan het vragen om consent ook sexy zijn. Consent moet altijd duidelijk en enthousiast zijn, en gelden voor de gehele seksuele activiteit. Het is heel belangrijk dat iedereen zich op hun gemak voelt bij de situatie en dat er bij elke stap wordt gecommuniceerd.

Houd er rekening mee dat consent niet beperkt is tot alleen seksuele activiteiten. Zorg ervoor dat je erachter komt of er wederzijdse interesse is in fysieke aanraking. Zo komen jullie erachter waar jullie je goed bij voelen en kunnen jullie duidelijk grenzen aangeven. Onthoud dat mensen die niet helder zijn vanwege drugs of alcohol, geen consent kunnen geven.

Consent geven

Als je je niet op je gemak voelt bij een activiteit, hoef je er niet aan deel te nemen. Niemand heeft het recht om je onder druk te zetten. Wees duidelijk over je bedoelingen en weet dat geen enkel persoon het recht heeft om jouw grenzen te verleggen. En jij mag die van iemand anders ook niet verleggen.

Als je overweegt om deel te nemen aan enige vorm van seksuele activiteit, laat de andere persoon dan weten waar jij je goed bij voelt. Zoek manieren waarop je allebei consent kunt geven tijdens de gehele seksuele activiteit, zoals mondeling bij elkaar checken hoe jullie je voelen. Als je niet zeker weet of de andere persoon enthousiast is over een bepaalde seksuele activiteit, vraag het dan. Onthoud dat het ontbreken van "nee" geen "ja" betekent.

Vergeet niet dat de wettelijke definitie van consent kan variëren afhankelijk van waar je woont. Ga naar apps.rainn.org/policy/ om de wet in jouw land te vinden.