Guide

7 tilfeller hvor det er helt greit å ghoste noen

Visse overtredelser fortjener faktisk en kald skulder.


Det er ganske fælt å bli ghostet … for de som ikke fortjener det, i hvert fall. For dem som gjør det er det en annen sak. Man kan trygt si at det finnes visse regelbrudd som fortjener en kald skulder, og ifølge ekspertene vi har snakket med finnes det mange slike regelbrudd. Så neste gang et av disse røde flaggene dukker opp på horisonten: Forbered deg på å forsvinne i en røyksky, med din potensielt problematiske motpart sittende igjen med svarteper. Her følger en guide til ghosting-verdige scenarier, signert vårt panel av samlivseksperter.

Uregelmessig eller upålitelig kommunikasjon

«Innen datingens verden er det helt greit å ghoste noen som over tid viser seg å være upålitelige i kommunikasjonen sin eller som bare vil møtes litt sånn av-og-på,» sier vår sertifiserte life coach, Tori Autumn. Det er en altfor vanlig ting at folk ikke tar initiativ til å starte eller opprettholde samtaler digitalt, og det kan vanligvis ses som et forvarsel om hvorvidt de proaktivt vil legge planer om å faktisk møtes i det virkelige liv. Autumn anbefaler å ghoste vedkommende på et tidlig tidspunkt i et slikt scenario, for å spare tid og krefter: «Motstå impulsen til å fortsette en meningsløs samtale.»

Når noen ikke respekterer behovet for samtykke eller sikkerhet

Samtykke er en nøkkelfaktor i alle datingsituasjoner, uansett omstendigheter. Det samme gjelder personlig sikkerhet — en date eller potensiell partner skal aldri få deg til å føle deg utrygg på noen som helst måte. Hvis de viser selv de minste tegn til å komme med trusler, er det bare å lukke døra uten et ord. «Dersom noen viser seg å være aggressiv på noen som helst måte, enten ved å presse deg, ved å være kranglete på en upassende måte, eller ved å være temperamentsfulle med kort lunte, er det best å trekke seg tilbake helt og holdent,» sier personlig coach og datingekspert, Michelle Baxo. «Se på det som noe du gjør for å ta vare på deg selv og dine egne grenser.»

Det er et smart trekk i slike situasjoner å velge ghosting fremfor ærlig kommunikasjon eller til og med konfrontasjon. Carla Marie Manly, Ph.D, en klinisk psykolog som spesialiserer seg på relasjonssikkerhet, utdyper: «Det å konfrontere en sint eller voldelig person kan gjøre mye mer skade enn gagn. Å ghoste en voldelig eller kronisk sint person betyr ikke at du er svak, det betyr at du er smart og sterk.»

Når de bare ikke kan ta et hint

«Når du har prøvd å forklare ting mange ganger, og de bare ikke forstår at du ikke er interessert, er det greit å ghoste dem», sier Autumn. Manly er enig. «Når en partner nekter å ta inn over seg at forholdet er over, selv etter gjentatte forsøk på å kommunisere det, så er ghosting noen ganger det eneste logiske alternativet.»

Mulig catfishing

Dette er en biggie. Catfishing — det at noen later som om de er en annen på nett — er et reelt problem. «Dersom personen du melder med på nett aldri vil videochatte, eller begynner å be om penger av rare grunner, eller kommer med unnskyldninger for hvorfor de ikke kan møtes i det virkelige liv — gå videre og ghost dem,» anbefaler Johnny Santiago fra Social Catfish, en plattform for identitetsverifisering. Hva er så noen andre, mindre åpenbare tegn å se etter? «En catfish laster vanligvis opp mange forskjellige bilder til profilen sin for å få det til å virke troverdig, men de gjør alt på en gang,» sier han. «Et annet tegn du kanskje ikke får med deg, er at de har mange interesser eller hobbyer. Den gjennomsnittlige personen nevner vanligvis en eller to hobbyer, men en catfish kan ha uvanlig mange tidsfordriv eller hobbyer, og de benytter seg av brede interesser for å tiltrekke seg så mange mennesker som mulig.»

Her finnes det ikke noen bedre alternativ enn ghosting, ifølge Santiago. «Jo mer et offer snakker med en catfish, jo mer kontroll får catfishen», sier han. «Den mest effektive måten å trekke seg ut av situasjonen på, er å kutte all kommunikasjon med vedkommende; ikke åpne noen dører, så kan de heller ikke skade deg.»

Tegn på løgn, utroskap eller uærlighet

«Hvis du føler at noen lyver for deg - og du ser et mønster av uærlighet - kan ghosting være en veldig smart vei ut,» sier Manly. «Hvis du prøver å ha en åpen og ærlig samtale med en uærlig person, kan deres strategier få deg til å føle at du er problemet. Dermed kan ghosting være den eneste sikre taktikken.» Dette er et lærebokeksempel på gaslighting, som er en form for psykisk mishandling som aldri bør avfeies eller overses.

«Hvis du blir manipulert til å gjøre ting som ikke føles riktig for deg, kan ghosting være grepet som holder deg trygg,» fortsetter Manly. «En ektefølt samtale om det du erfarer vil generelt ikke fungere godt med en manipulerende person; en samtale med en manipulator vil ofte gjøre deg mer forvirret og usikker på deg selv. Sånn sett kan det å ghoste en manipulator være en veldig smart taktikk.»

En generell følelse av ubehag

Noen ganger kan du ikke helt sette fingeren på hvorfor en persons oppførsel er plagsom, og det er helt greit. Du trenger ikke rettferdiggjøre magefølelsen din — det er viktig å stole på instinktet sitt dersom en date får deg til å føle deg ukomfortabel. Og hvis så skjer, trenger du ikke å forklare deg, det holder å avslutte ting. Dersom du føler ubehag omkring en person, kan det være mer fornuftig å bryte for din egen del, heller enn å si: «Du har en elendig personlighet.»

Hvis du føler deg brukt

«Hvis noen bare sender meldinger til deg når de trenger noe, er det en god grunn til å ghoste dem,» sier Justin Lavelle, kommunikasjonssjef i PeopleLooker, en amerikansk bakgrunnssjekkdatabase. «Hvis du har bedt noen om å slutte å kontakte deg, og de nekter å respektere det, ghost dem.» Det er ingen vits i å gå rundt grøten dersom denne personen får deg til å føle at du blir utnyttet — enten det er bevisst fra deres side eller ikke. Føler du deg utnyttet, så føler du deg utnyttet. Som et forebyggende tiltak anbefaler Lavelle at du dokumenterer kommunikasjonen din: «Det er smart å lagre skjermbilder før du gjør dette, slik at du har bevis på trakassering hvis den fortsetter å eskalere.»